Barna på skoletur.

Skoletur for våre skoleelever

Etter et fantastisk skoleår med ei fantastisk lærer, ønsket vi også i år å bevilge penger til søknaden om avslutningstur for elevene.

Dette er et viktig ledd i skoleåret, og for mange en gulrot for å fullføre det lange året. Skoledagene er for våre elever noe kortere enn i den offentlige skolen, derfor holder vår skole på litt lengre. For barna er dette helt i orden siden barna også får næringsrik mat og drikke i hele perioden.

Dette skoleåret har vært spesielt godt. En lærer fra den offentlige skolen har undervist daglig og fulgt opp hver enkelt elev. Selv om hennes arbeidsdager ikke begynner på skolen før kl 10:00, er hun ute allerede ved 8-tiden og forbereder ungene som har utfordringer hjemme.

I tillegg til god omsorg viser hun også interesse for hvert enkelt barn, slik at barnas drømmer blir levende og oppnåelige. Skoleturen i år ble arrangert en måned før skoleslutt, mer nøyaktig 19.-20. juli. For som nevnt avsluttes skolen litt senere enn den offentlige. Fra 10. august har elevene fem uker skoleferie.

Todagers kultur- og historiereise

Den planlagte turen gikk i år med 30 barn og fem voksne ledere til historiske og kulturelle steder i Bulgaria. Med innleid buss og spente elever gikk turen ut fra Sofia en tidlig morgen i juli – med retning mot Karlovo, en reise på drøye to timer. Her ventet det frokost og omvisning.

Karlovo er en pittoresk og historisk viktig by med ca 30.000 innbyggere i det sentrale Bulgaria. Byen ligger i en fruktbar dal langs elven Stryama ved sørsiden av Balkanfjellene.

Karlovo er kjent for den verdensomspennende rosenoljen som dyrkes der og som brukes til å produsere parfyme. I tillegg er Karlovo fødestedet til forfatter Vasil Levski, en fremtredende bulgarsk frigjøringshelt som forberedte den nasjonale frigjøringen fra det osmanske herredømme i slutten av 1800-tallet. Barna fikk se og oppleve et museum og et stort monument dedikert til ham. Etter det fine besøket i Karlovo kjørte bussen dem videre til Kalofer.

Kalofer er en by midt i Bulgaria som ligger på bredden av Tundzha mellom Balkanfjellene i nord og Sredna Gora i sør. Her ble det også et besøk med historie, monumenter og skulpturer.

Spente før avreise.
Spente før avreise.
Ikke hver dag disse barna få sove i rene senger.
Ikke hver dag disse barna får sove i rene senger…
Ikke hver dag barna spiser med kniv og gaffel.
…eller spise med kniv og gaffel.
Pause med is og slush.
Pause med is og slush.

Barna synes det er morsomt å bli fotografert og stiller villig opp. Etter mange inntrykk og mye informasjon var det tid for lunsj i byen Kazanlak. En reise på ca en halv time. Her fikk de lunsj og ble sjekket inn på hotellet. For de fleste av barna var dette første hotellovernatting noensinne.

Bildene og ansiktsutrykkene viser gleden barna utstrålte. Bare det å ha en egen seng helt for seg selv var en stor opplevelse, og ikke minst å sette seg til dekket bord med god mat. Denne opplevelsen vil følge dem hele livet ut.

Etter en god lunsj, litt lek, middag og en velfortjent god søvn, var barna klare for nye opplevelser og inntrykk. Etter en flott frokost på hotellet gikk turen til fjellpasset Shipka Peak. Shipka ligger på 1190 meter over havet og er et naturskjønt fjellpass gjennom Balkanfjellene i Bulgaria. Passet er en del av Den bulgarske nasjonalparken. Fantastiske fjellformasjoner og store monumenter, en naturopplevelse for barna som fikk mange gode opplevelser og minner med seg hjem.

Alt har en ende og tiden var kommet for å vende snuten hjemover. Fra opplevelsene på Shipka-fjellet gikk bussturen til neste by. Sopot ligger i den frodige sub-Balkan-fjelldalen Karlovo, som er den vestlige delen av den berømte Rosedalen, like under de bratte sørlige bakkene på Troyan Balkan-fjellene.

I Sopot skulle en av overraskelsene være besøket på McDonald’s. En sulten samlet tropp fikk alle spise seg mette og koste seg masse før den 14 mil lange bussturen skulle ta dem tilbake til deres hjem. Kulturkontrastene var nok vel så stor en opplevelse. Samholdet barna imellom og gleden av å få være med på en slik tur blir ubeskrivelige. Samtidig blir kontrastene til deres egen hverdag så helt uvirkelige. Dette vil de huske.

Vi vil rette en stor TAKK til dere alle, for givergleden som har gjort det mulig å gjennomføre denne turen. Dette har vært en fantastisk tur for skolebarna.

Igjen en stor takk!