Tentro-elever i slummen i Sofia

Tentroelever møter fattigdom på nært hold

I slutten av mars 2017 reiste 6 Tentro elever og 4 ledere fra Pinsekirken til Søppelberget. Dette ble en tur med kontraster for tenåringene.

Fra en hverdag hvor de riktige klærne og utseende betyr alt, til en nedlagt søppelfylling hvor hvert skritt må planlegges for å unngå å tråkke i møkk. Nettopp her har rundt 50.000 mennesker bosatt seg.

Midt i slummen ligger «Benjamins hus». Et førskoletilbud for 10-15 små, skjønne barn. De skitne fjesene og de kullsvarte hendene vitner om dårlig hygiene. Allikevel utstråler de en enorm skjønnhet som elevene fra Norge raskt ble betatt av. Sammen fikk de leke og synge, noe som er en god kommunikasjonsform. Sangen «hode, skulder, kne og tå» ble en suksess. Ballongkrig skapte også jubel.

Gjennom dagen var elevene også på skolen «Liv og Lys», og møtte barna der. Etter å ha spist lunsj på senteret, ble det en veiledet befaring i slumområdet hvor tenåringene virkelig fikk se hvor dårlig familiene bor. Det er ikke uvanlig at en bolig er på bare 6-10 kvadratmeter. I en slik bolig bor en hel familie. «Boligene» er sammensatt av restmaterialer, uten noen form for isolasjon, tross den kalde vinteren.

Tenåringenes inntrykk denne dagen ble setninger som gav uttrykk for at de bryr seg. Å møte slike kontraster er nødt til å gjøre noe med deg. Alle reiste hjem med et stort bankende hjerte for barna og familiene.

Å besøke et slikt område krever en lokal leder som kan følge oss. Det er mange som ikke liker å bli tatt bilde av, og kleskoden vår kan ikke kamuflere vår status. Vi er ikke i en zoologisk hage, noe vi er veldig klar over når vi et på tur med elever i dette området. Respekt gjelder også her, sier leder for Aksjon Søppelberget, Bjørn-Egil Kihlstrøm. Tentro-elever i Pinsekirken Nesodden vil nok også i fremtiden kunne få gleden av å besøke Søppelberget, tror han.