På blåbærtur i Vitosha-fjellet

Vekk fra byens støy og forurensing. Et pusterom fra den vanlige hverdagen. Det var det barna fra Liv og lys-senter ønsket seg for årets skoleavslutning. Hva var vel da bedre enn å ta barna med til fjells, å kjenne deilig frisk fjelluft og rikelig med natur.

Det var leder for Liv og lys-senteret, Asen Kolev, som i år la til rette for at barna fikk oppleve noen dager oppe i Vitosha-fjellet i Bulgaria. Etter et langt skoleår valgte Aksjon Søppelberget også i år å finansiere en skoleavslutningstur for elevene og barna på senteret.

Turen ble godt planlagt, og Asen var tidlig ute med å befare fjellet for å gi barna de beste opplevelsene. I ett hyttesenter fikk barna overnatte og her ble det grilling om kveldene, lek og gymnastikk. Kanskje var skogsturene i den rike naturen det som vil sitte mest igjen hos barna? Bare det å kunne bøye seg ned i den grønne engen og plukke blåbær, ble en glede for barna. I deres hverdag kan man ikke bøye seg ned å plukke bær, eller hente vann fra friske fjellbekker.

Man hører ei fuglene i tretoppene som plystrer etter sin make. Nei, deres hverdag er så dyster at vi kunne ikke tenke oss å være i deres situasjon mer enn noen minutter av gangen. Samholdet barna imellom gjør at mange av disse tingene blir glemt i lek og i slike oppdagelser. Selv om flere barn gjerne ville oppleve det samme, er det dessverre en begrensning for hvor mange som kan være med på tur av gangen. I år fikk 30 barn en opplevelse de sent vil glemme.

Jeg sitter igjen med en takknemmelighet over å få være en del av dette arbeidet, og med så mange trofaste støttespillere som gjøre slike opplevelser mulig. Om dagene våre er grå og vanskelige, er det ingen ting imot hva disse barna opplever. Om barnas fremtid vet vi lite, men hadde vi ikke gitt dem mulighetene til å lære å lese og regne, se havet, fjellet og oppleve kulturen i deres eget land, ville utsiktene vært helt annerledes.

«Det vi planter i et lite barn, høster vi rikdom av senere.»

Fakta om Vitosha

Vitosha-fjellet var det første området som ble utnevnt til en nasjonalpark i 1934, og de fleste av dens territorier er blitt beskyttet siden den gang. Mange fjellhytter og krisesentre går tilbake til den tiden.

Vitosha med sine ti topper som når over 2.000 m.o.h. har blitt det perfekte stedet for naturopplevelser sommer som vinter. Tykk furuskog, rike områder med bær og sopp gjør Vitosha-områdene til et rekreasjonsområde for enhver. Det fortjener navnet «det ekte fjell».

Vitoshas høyeste topp er Cherni Vrah eller Black Peak, 2.292 m.o.h. Det er lett å komme til toppen via Aleko Hut-området.

Vitosha er kjent for sine klippedekkede bakker, kalt «steinelver». Naturopplevelsene står i kø på vandring i disse områdene. Krystallklart fjellvann rennende i elveløp har slipt de enorme steinene. Man blir bare målløs av å se hvordan naturen har formet det perfekte landskap.

Vinterstid er Vitosha-fjellet et alpint trekkplaster for hele Europa. Her går gondolen fra hovedstaden Sofia og fører deg rett opp til store alpine opplevelser. Er man ikke alpinist kan allikevel turen i gondolen være en opplevelse.