Mia Johnsen, Jenny Berntsen (tentro-leder) og Kaja Glende sammen med to av barna fra Søppelberget i Sofia.

På besøk på Søppelberget

I mars reiste en liten gjeng tilknyttet Tentro (konfirmanter i Pinsekirken) til Sofia i Bulgaria.

Nå er vi vel tilbake og jeg er spent på hva slags inntrykk de to tentro-elevene sitter igjen med etter dagene i Sofia. Det var Tentro-elevene Kaja Glende og Mia Johnsen, tentro-ledere Jenny Berntsen og Stine Tollefsen, samt Alf Berggren fra gruppa som arbeider med Aksjon Søppelberget i Pinsekirken.

Først: Hva slags forventinger hadde dere til reisen?

Mia: At det var møkkete og trist på Søppelberget.

Kaja: Jeg trodde ikke det skulle være så mange hus på Søppelberget.

Mia: Enig! At det var en så stor del av Sofia, for det er jo faktisk mange innbyggere på Søppelberget!

Kaja: Jeg hadde ikke tekt så mye på lukten egentlig. Noen steder, der det var geiter og inne i et kvartal med mye gjørme og vann, luktet det fælt. Og der inne satt ei lita jente og vasket skoene i møkkavann!

Var det noe som gledet dere?

Mia: Å se hvor fornøyde barna var, så glade og engasjerte på skolen – sammenlignet med norske elever, som ikke alltid er like engasjerte.

Kaja: Vi burde være mer takknemlige, og blir nok kanskje det etter å ha sett hvordan disse barna hadde det.

Mia: Vi har lett for å tenke at skolen er kjedelig, og at vi helst ønsker å være hjemme. Men tenk så heldige vi er som kan gå på skolen, møte venner…

Kaja: Og få en utdannelse! Det er jo noe av problemet der nede: At man ikke kan ta en utdannelse og gjøre noe med tilværelsen.

Sånn etterpå. Hva sitter dere igjen med etter reisen?

Mia og Kaja snakker i munnen på hverandre nå. Nesten som Ole, Dole og Doffen:

Mia og Kaja: Det med å føle mer takknemlighet for hvordan vi har det, for skolen og at vi har det så fint som vi har det. Barna vi besøkte så bra kledd ut på skolen, men da vi traff dem hjemme etterpå var de møkkete. At vi ikke får de skoene vi ønsker oss er ikke så farlig, for her får vi alltid middag – og tar det som en selvfølge! Men det hjelper ikke å få dårlig samvittighet heller, vi er heldige som er født i Norge. Vi får heller tenke at vi kan være med å hjelpe, for eksempel ved å sende ned klær, ta med leker, besøke dem og hjelpe til med at pengene kommer trygt frem. At de blir brukt til viktige ting for barna der nede som mat, skole og kanskje et dusj-anlegg som det er snakk om å bygge!

Mia: Vet leserne for eksempel at det nå er mulig å levere pantelappen til Aksjon Søppelberget hos både Joker og Kiwi?

Er det mange som har spurt dere om turen etter at dere kom hjem?

Mia: Ja, særlig besteforeldre. Og lærerne har bedt oss om å holde en presentasjon. Noen i kirka og naboer har også vært nysgjerrige.

Tenker dere at konfirmanter, eller ungdommer ellers, har godt av å reise på en slik tur?

Kaja: Ja, veldig! Det er kult å kunne reise bort og se hvordan andre lever, og at vi tjente inn pengene til turen selv er også ganske fint!