Her er Thomas i full gang med å forberede støping i Fakulteta.

NRK Brennpunkt besøker Søppelberget

NRK har over et par år jobbet med dokumentarer om fattigdomsproblematikk, menneskehandel og de humanitære utfordringer Europa generelt står overfor. Etter påske vil NRK Brennpunkt vise to programmer.

Det første programmet tok for seg tiggere, prostituerte og trafficking i Norge. Til uken setter Brennpunkt søkelyset på fattigdomsproblemet i Bulgaria. I denne dokumentaren, som vi har vært heldige å få se gjennom, settes det også søkelys på arbeid Aksjon Søppelberget gjør for fattige rom.

Her kan du se Brennpunkt som ble vist på NRK 25.04.

Blant vanlige folk er det få som har innblikk i de enorme utfordringene Europas fattige land står overfor, mye fordi folk her hjemme ikke kjenner problemene. Skal man hjelpe må man bli kjent med problemet og jobbe ut ifra det. Fattigdommen vokser så raskt at det kan virke umulig å ta tak i problematikken. Mange velger å se bort fra virkeligheten i håp om at det ikke vil berøre dem.

Her hjemme kjenner vi de fattige igjen med tiggerkruset på gatehjørner og foran butikker. For noen oppleves det som en pest og en plage, mens andre gir fordi de tror de kan hjelpe. Men spørsmålet er om det hjelper.

I mange av tilfellene er personene slaver for sin egen gjeld, som uten å innfri gjelden står overfor mulige voldelige konsekvenser. Mange tvinges til utlandet for å tjene inn gjelden. Og organiserte bakmenn kontrollerer alt de gjør. Arbeidsdagene er lange og kalde, men det betyr ingenting for dem som står bak. Gjelden må nedbetales, men det går sakte for renta er skyhøy. Gjelden har bygget seg opp i hjemlandet der det å handle på krita er eneste måten å overleve på.

…jenter helt ned i 13-14 årsalderen blir giftet bort mot penger…

For unge jenter er fremtiden dyster. Noen jenter helt ned i 13-14 årsalderen blir giftet bort mot penger, til godt voksne menn. Giftermålene er ulovlige og skjer uten offentlige papirer. Mange unge jenter velger å forlate landet i håp om noe bedre, men virkeligheten er dyster. Mange fanges opp på veien og holdes fanget som arbeidsslaver eller blir prostituerte. Menneskehandel er sterkt utbredt selv i våre dager, og det vi ser er bare toppen av isfjellet. Isfjellet er en dyp tragisk virkelighet.

I dag finnes det millioner av fattige i de aktuelle landene, og de neste ti årene vil dette tallet fordoble seg. Handling er derfor viktig, og det gjelder å handle raskt.

Aksjon Søppelberget sitt arbeid er med i NRK-dokumentaren, under navnet «Europa i Fokus». Europa i Fokus er vår samarbeidspartner og vår garantist. Sammen legger vi vår strategi for arbeidet i Sofia. Det en trygghet å ha en stiftelse i ryggen med 42 års erfaring med romfolk. I dokumentaren møter vi også Thomas R. Løkken som jobber som frivillig. Han jobber for oss, og er leder for vårt engasjement på Søppelberget.

Jeg håper dette har skapt nok interesse hos deg til å sette av tid til å se dokumentarene som blir vist. Dokumentaren om fattigdommen og vårt arbeid i Bulgaria vises 25.april på NRK. Dokumentaren om trafficking og tiggere i Norge sendes uken før.